Vårtur 2024

Utfordringen til årets vårtur ble gitt under fjorårets vårtur, hvor det satt langt inne for de fleste av klubbens medlemmer å ta denne. Heldigvis med unntak av Ragnar Gilboe, som dermed ble årets arrangør.

Turen startet i Trondheim hvor sportsbil-kortesjen gikk videre oppover til «gamle Nord-Trøndelag» og Verdal for så å ta veien over Skalstufjellet og videre til Østersund (283 km). På veien ble det stopp ved den spektakulære Tännforsen (Sveriges største foss med totalt fall på 38 meter). Her ble det også mulighet for «is-pause» i fint sommervær.

 

 

Neste stopp var for lunch hos Mrs Maggie i Duved. En strategisk pit-stop var også lagt til Systembolaget i Järpen for strategisk proviantering og behov for resten av vårturen.

Vel framme i Østersund var nok flere av oss spente på valg av kveldens hotell, Fröso Park Hotel, da vi klokelig vet at standarden kan variere. Gleden var derfor stor over at dette var et kvalitetshotell av ytterste klasse med flotte rom og ikke minst god service, slik at en forfriskning på terrassen etterfulgt av kveldens 3-retters satte en perfekt standard for resten av turen.

Neste dag var en frisk og sommerkledd gjeng klar for en nedcabbet ferd videre mot dagens mål, Gäddede (304 km).
Nå var det den svenske landsbygda som stod for tur.

Vårt første mål var Ivars Bilmuseum i Hoting. Vel framme ble det store øyne for de fleste av oss, for her var det virkelig et godt stykke bilhistorie som var tatt godt vare på. Her stod «bilsmykkene» på rekke og rad i et stort og flott lokale som så ut som det var blitt rengjort samme dag som vår ankomst. Ikke et støvkorn å se verken på kjøretøy eller ellers i utstillingshallen. Dette var et bilmuseum det står stor respekt av!

Fakta:
«Bil-Ivar» Ericsson startet allerede på 60-tallet å samle på biler og kjøretøy og etter hvert var samlingen blitt såpass omfattende at idéen om et museum oppstod. Dette ble åpnet i dagens lokaler på 1.600 kvm i Hoting i 2009. Her kan besøkende få et innblikk i et stykke bilhistorie fra tidlig 1900-tall til 1970-tallet.

Rett ved museet ble det også en burger-lunch hos naboen Frasse’s, hvor uteservering var det beste valget i det fine sommerværet.

Det er en kjent sak at de fleste steder blir som prospektkort når det er sol og sommer. Hvorvidt det var sjarmerende svensk bonderomantisk landskap eller andre årsaker til kreativt veivalg skal være usagt, men sportsbil-kortesjen fikk i alle fall føle på noen kilometer med grusvei slik at de svenske skogene kunne betraktes i lav hastighet.

Vårtur-gjengen var selvfølgelig like blid, og etter hvert kom vi fram til bygda Gäddede og Pilgrimshotellet som var vår base for natten. Dette viste seg å være et godt valg med fin beliggenhet ved en innsjø.

Hva kunne bli bedre nå? Jo «bobler» selvfølgelig. Før de fleste hadde tenkt seg om hadde «altmuligmann» Lars Ryjord tryllet fram tilstrekkelig med «Champis» for kveldens velkomstdrink til stor glede for alle!

Fra forrige kveld hadde lista allerede blitt lagt ganske høyt på hva mat og service angikk, kunne kveldens bevertingsteam på Pilgrimshotellet matche dette? Jovisst kunne de det! Her mankerte det ikke på noen ting! En flott buffét bestående av kjøttgryte og fisk (røye) fra innsjøen, falt godt i smak hos de kresne gourmeter. Hvor kaffe og sjokoladefondant også inngikk. Hva så med egnet drikke til maten? Joda, her kunne alle som ikke fant det tilstrekkelig med alkoholfri drikke fra hotellet benytte sitt perfekte valg av vin eller øl fra sin tidligere investering hos Systembolaget i Järpen 😊

Gode og mette var det nå klart for kveldens underholdning og Quiz-master Jan Aage Mortensen. Han var streng, men rettferdig og var tydelig på at det ikke var rom for juks i form av googling. Ja, quiz’en var faktisk så krevende at den sannsynligvis var «google-tett» for dette var ikke en enkel quiz, men så absolutt engasjerende og artig. Det vil vel være unødvendig å si at heller ikke denne kvelden ble så verst 😉

Turens siste dag inkluderte retrett til Norge (302 km) med sportsbilkjøring over Li-fjellet og videre inn på E6 ved Formofoss. Flott natur og ikke minst en nærhet til dyrelivet i form av rein ga en fin opplevelse før lunchen som ble inntatt på Heia gjestegård.

Her kunne turen offisielt blitt avsluttet, men Siv og Svein Erik ville det annerledes, så de inviterte like godt hele turfølget hjem til seg på kaffe og is i Steinkjer. Slik ble det også, men ikke før vi hadde besøkt Bøla-reinen, helleristningen ved Stod, på østsiden av Snåsavatnet. En fin og kulturell strekk på bena før vi inntok etappen til Steinkjer hvor det ble en storveis sosial turavslutning på terrassen til Siv og Svein Erik.

Takk til tur-arrangør Ragnar og alle som bidro til nok en minneverdig vårtur!

Skroll til toppen