Innemøte hos Bilradiospesialisten

Lyd!

Over 20 ivrige sportsbilentusiaster hadde funnet veien fram til Bilradiospesialisten med intensjon om å øke eller oppdatere sin kompetanse for lydopplevelser i bil. Her ble vi tatt meget godt imot et kompetent team stod klar til å forelese om firmaets historie og utvikling fram til i dag.  En «utstillingsbil» var strategisk plassert ved inngangspartiet. Denne kan vel enklest beskrives som et vanvittig heftig stereoanlegg kamuflert som en bil. Inne kunne et lydhørt publikum fra NSK forsyne seg av et utsøkt «kaffe & kaffebrød» traktement mens foreleserne tok oss med på en vandring i tid og teknologi.

Vi som kjører sportsbil er i utgangspunktet fornøyd med lyden av sportsbilens maskineri, en bilmotor med veltunet eksosanlegg, men vi må nok også innrømme at vi sper på med ekstra lydopplevelser og har gjort det lenge! Det er her vi søker gode råd til bedrifter som Bilradiospesialisten, som har et firmanavn som høres like utdatert ut som Norsk Sportsvogn Klubb, men i likhet med oss er de fortsatt «spot on» på siste nytt av teknologi. Noe de har vært leeenge, faktisk siden 1976, i en tid hvor AM/FM radioen fortsatt regjerte og den store kassett-revolusjonen så vidt var i emning.

Gjengen fra Bilradiospesialisten tok oss med på en spennende «lydreise» som grovt sett kan representere bilstereoens «Klondyke-tid». Fra firmaets oppstart i -76 til nå har lyden bare blitt bedre og bedre, med kraftige lydsystemer og et utvidet antall høyttalere for kundegrupper som ønsker gode musikkopplevelser i bilen. Vi kunne også forstå at kundegrupper og behov har vært i stadig endring, hvor oppstartsperioden på 70-tallet var knyttet mot bilforhandlere som ønsket å tilby bestykning av bilradioer der det originalt ikke var inkludert. Videre til bil-eiere som ønsket å bytte ut en litt «daff» bilradio til noe «gromt» og til dagens verden hvor både forbedret lyd og ekstra funksjonalitet vanligvis står på ønskelisten. Mange av oss frammøtte hadde minner fra 80-tallet, et tiår som representerte «golyd» i bil til en overkommelig pris. En pris som merkelig nok stabiliserte seg der, i lys av at vi også i dag kan kjøpe bilstereo til samme pris som den gangen.

Teknologiutviklingen fram til i dag har selvfølgelig fortsatt, hvor både radio, kassett, CD’er og MP3-filer i hovedsak er erstattet av streaming-systemer som inkluderer Spotify m.fl. Her er trådløse tilkoblinger til mobiltelefoner via Wireless Apple CarPlay og Android Auto for komplett multimedia, inkludert navigasjon og kamerakontroll (parkering etc.). Bilradiospesialisten kunne her fortelle at spesialtilpassede pakker til nyere biler er tilgjengelig. En liten kuriositet her er at kunder fra «hele verden» flagger interesse for dette. 

  

 

Hva da med de av oss som eier en klassiker der en ny bilstereo kan se malplassert ut? Joda, det finnes løsninger for dette også. Gode gamle Blaupunkt har lansert retrodesign for klassiske produkter, men med «innmat» av ny teknologi. Andre aktører har utarbeidet lydsystemer som faktisk ser ut som gamle bilradioer med tilpasnings-kit for eldre kjøretøy, så det meste er mulig for å oppnå god lyd og oppdatert funksjonalitet.

På vegne av NSK Trøndelag, så takkes det til Hans Petter for et flott arrangert innemøte, samt takk til alle frammøtte for god stemning!

 

Skroll til toppen