Vårtur

Prolog 31.mai 2021

Trondheim kommune holder pressekonferanse, samt et ekstraordinært møte i formannskapet knyttet til økt smittetrykk for korona. Utfallet av møtet ble iverksettelse av strengere regler og nye sterkere anbefalinger med formål om å begrense smittetrykket. I lys av dette ble også et ekstraordinært styremøte i regi av NSK Trøndelag gjennomført for å etablere en felles forståelse av det endrede regelverket for Trondheimsregionen, samt hvordan dette kunne påvirke et arrangement som NSK’s planlagte vårtur for 36 personer. Styrets konklusjon ga verst tenkelige utfall ved at de nye tiltakene rammet hardest i periode identisk med NSK’s  «Vårtur». Arrangementet ble derfor besluttet kansellert. Mange måneders planlegging og koordinering ble derfor satt til «null», hvor alle hoteller, spisesteder og deltagere ble orientert om utfallet.


Vårtur 2022

I siste del av 2021 kunne vi håpe at pandemien var på hell og starte planleggingen igjen, slik at hoteller som opprinnelig var tiltenkt for «Vårturen 2021» ble kontaktet, mao arbeidet for ny vårtur var i gang! Spørsmålet var om det lot seg gjøre å kunne matche det opprinnelige konseptet… og ikke minst; var det i det hele tatt mulig å håpe på optimale værforhold (slik de faktisk var for den opprinnelige turen). Vårturen for 2022 beholdt hovedkonseptet, mens turens «del 2» opp til Bodø utgikk for årets utgave.

Til tross for nye kontaktpersoner, nye menyer og justert kjørerute så alt ut til å gå riktig vei. Alle ble også oppfordret til å kontakte høyere makter for å sørge for at også det værmessige var i orden. I lys av at Helgelandskysten var målet var det også et håp om at både Dønnamannen, Hestmannen, Lekamøja og de syv søstrene bidro med sitt for at NSK deltagerne skulle få en fin opplevelse (samt at ingen flere hatter ble kastet fra Sømnakongen).


Dag 1: Torsdag 9. juni

En perfekt dag med perfekt vær der noen startet turen i forkant av fellesstarten fra Flakk ferjekai, noen var også så ivrige at de møtte opp så tidlig at de ble med en tidligere ferje. Uansett en herlig start som ble markert med is på ferjeleiet og tradisjonell kaffe og svele på ferja. Ikke noe stress; god stemning, god prat og god tid til det aller meste!

Fra ferjeleiet på Rørvik ble det sportslig cruising videre om Vanvikan, Leksvik og over Meltingen med første stopp i Malm for en strekk og mer is. Fra Malm ble også et par biler fra klubbens Steinkjer-tropp med for ferden videre oppover til Namsos. Vedvarende flott kjørevær med taket nede hele veien opp (dog var det greit å være riktig kledd for det skarpe vårværet). Vel framme i Namsos ble det innsjekk på Scandic Rock City før en nesten fulltallig «NSK tropp» gikk til Tino´s restaurant for velfortjent bespisning.

Fra sikre kilder ble noen av klubbens medlemmer observert på kveldstur til «fjelltoppen» Klompen, hvor andre i lys av dette fikk «blod på tann» og tok samme tur før frokost. Her var det helt klart «sprækinger» på tur som fikk en flott bonusopplevelse med å skue den fine utsikten ut over Namsos.


Dag 2: Fredag 10. juni

Endelig er vi et samlet lag bestående av 32 personer fordelt på 18 biler. En flott offisiell start, hvor dagen igjen byr på sol og rundt 15 grader. Etter en god frokost ble det «take off» fra Namsos. Dog må det nevnes at Per Ole la inn en fiktiv forsinkelse slik at han i god stil kunne bidra med litt sportslig kjøring for å ta inn hovedkonvoien.

Første pit-stop ble YX på Høylandet. Her ble det mulighet for is og en strekk på beina, samt tid til litt prat.

Turen gikk videre til ferjekaia på Holm.  På overfarten til Vennesund rakk vi kaffe og noe å spise på.

Vel framme i Brønnøysund blir vi tatt godt imot av Sylvia på Thon Hotel Brønnøysund. Omsider var Sportsvognklubben på plass og klar for å «gjøre» Brønnøysund.

Her var det noe for alle, der noen utforsket hullet i Torghatten (som ble til da den elskovsblinde Hestmannen skjøt en pil etter Lekamøja da hun rømte fra ham, men traff i stedet Sømnakongens hatt som han hadde klart å kaste imellom dem da han så hendelsen. Slik at pilen gikk gjennom «Torghatten» og dannet et hull). Andre utforsket byen som bl.a kunne by på fantastiske vårruller nede på havna. Flere vannhull var også tilgjengelig for en fin dag som denne, inkludert hotellets eget uteområdet. Dette også ble et samlingssted for de fleste av oss der skikkelig langbord ble improvisert for å danne et flott vorspiel for kveldens høydepunkt; 3-retters på den kritikerroste restauranten Svang.

På Svang var vi spent på både mat og serveringslogistikk (alle kunne velge og mikse 2 valg for alle retter). For å gjøre historien kort, alle fikk mat (som de hadde bestilt) og alle fikk noen aha-opplevelser i hva som kunne mikses for å gi en matopplevelse utenom det vanlige (f.eks kveite ceviche med popkorn). Det kan bemerkes at den gode stemningen ble beholdt på Svang, hvor Sportsvognklubbens vakre sangstemmer også ga bidrag til nabobordets bursdagssang. ? Etter et godt måltid ble det retrett til hotellet for å hvile ut for ny dag med nye muligheter.


Dag 3: Lørdag 11. juni

Ny dag og nye muligheter. Avreise presis klokka 09.00 «sharp» for å rekke første ferje og sørge for at ferjelogistikken kunne gå «knirkefritt». Høy luftfuktighet gjør at vi må starte turen med taket på. Første stopp er Horn Ferjekai. Derfra ble det en kort ferjetur til Andalsvåg med påfølgende kort cruising til Forvik ferjekai. På Forvik får Hanne Birgitte Arntzen øye på oss og åpner kafeen prompte, slik at vi kunne nyte både nystekte vafler og nybrent kaffe i den meget sjarmerende brygga. Vi må tro at det å få Sportsvognklubben på besøk var god butikk for Birgitte & Co, for her ble det handlet stort fra etablissementets utvalg der kaffesortene «Gamle Arntzen» og «Villmarkskaffe» sto høyt på listen for å kjøpe med seg hjem.

Fra Forvik ferjeleie går ferja og vår ferd videre til Tjøtta og til Petter Dass’s sted på Alstadhaug.

På veien fra Tjøtta møter vi mange som sliter/springer seg igjennom Alstahaug maraton. Her kan vi tro at flere av klubbens deltagere foretrakk den sportslige utgaven av å kjøre bil snarere enn et maraton-løp, da det ikke var gitt alle «maratonløperne» var inne i løpingens komfortsone på det tidspunktet NSK-gjengen passerte (mulig at de av klubbens deltagere i kategorien helsearbeider også kunne puste lettet ut over at livredningstiltak ikke ble nødvendig på «vår vakt»).

På vakre Alstadhaugs Petter Dass museum blir det servert «Sommertallerken», en god spekemat-lunch, som gir nok energi for å holde ut til kveldens 3-retters på Fru Haugans. Her ble det også tatt gruppebilde før turen gikk videre til Mosjøen.

Flere av oss hadde nok gledet seg til å kunne få se de syv søstrene på nært hold (etter å ha sett de på avstand fra Brønnøysund), men søstrene ble nok blyge over sportsvognklubbens oppmøte og valgte å stille med slør når vi passerte. En stopp for å se på den flotte Helgelandsbrua ble uansett gjennomført til tross for litt lavt skydekke.

Vel framme i Mosjøen sjekker vi inn på Fru Haugans Hotell (Nord-Norges eldste hotell som har vært handelssted siden 1794 og drevet av samme familie siden 1885).

Etter innsjekking var det god tid til å slappe av eller finne på noe annet som å rusle ned den flotte Sjøgata, se på bryggene i Vefsnfjorden eller se på sprekingene som gikk litt i Helgelandstrappa oppover Øyfjellet. Hotellet bidro også til at vi fikk etablert en mulighet for å prøve Zip-line før avreise neste dag.

Siste vårturkveld ble startet med forfriskninger i klubbens regi før Klippfisk fra Nord-Norge og andebryst stod på menyen (2 alternativer). Nok en trivelig dag og nydelig mat.


Dag 4: Søndag 12. juni

Ved frokosten ble det sunget bursdagssang til Oddvar ? og en gjeng tøffinger startet dagen med zip-line.

Ved avreise var finværet tilbake slik at kjøreturen fra hotellet kunne starte med taket nede. Noen kjørte videre til Bodø, mens hovedteamet kjørte E6 hjem.

Første pit-stop ble utenfor Vertshuset Nams-Inn på Namsskogan, med tid til prat og is. Vi møter litt ruskvær vel inne i Trøndelag, men holder selvfølgelig taket nede ?

Neste og siste stopp ble Heia Gjestegård for bespisning og kaffe som klubben spanderer.
Her tar vi avskjed med enighet om at det hadde vært en flott tur.


Epilog

Alle NSK’s deltagere kom etter sigende trygt og god hjem fra årets Vårtur. Ingen har så langt flagget deltagelse for neste års Alstadhaug maraton. Det er heller ikke innrapportert at popkorn nå inngår i NSK deltagernes middagsretter, men det hersker bred enighet om at «ut på tur aldri sur» står ved lag!

Det kan også nevnes at de syv søstre fortsatt står rake og fine utenfor Alstahaug og Sandnessjøen hvor de tidvis velger å gjemme seg bak lave skydekker. Torghatten (med hullet) vil nok holde seg utenfor Brønnøysund og Lekamøya (som unngikk Hestmannens pil) trives fortsatt på Leka i Trøndelag.

Skroll til toppen