Utemøte juni – Ytterøya (29.06.2014)

Det siste utemøtet før sommerferien var en dagstur til Ytterøya. 11 biler og 21 personer deltok på en interessant rundtur på øya med guiding og påfølgende velsmakende middagsbuffét.

Turen startet fra Esso Moholt søndag 29. juni kl. 7:45. Turen gikk nordover med i første omgang stopp for oppsamling på Hell, der vi fikk følge av et par biler til fra Nord-Trøndelag. Etter at alle var samlet, satte vi kursen for Levanger. Vi hadde god tid, i og med at ferga over til Ytterøya hadde avgang først kl. 10:00. På en søndags morgen var det, naturlig nok, god plass for oss alle.

 

Vel i land på Ytterøya, ble vi møtt av vår guide for dagen, Lars Forberg. Han hadde utrolig mye kunnskaper om stedet, og det skulle vise seg at hans deltakelse gjorde at vi fikk svært mye ut av turen. Første stopp var på kaféen 7610 Rampa, hvor vi fikk kaffe og kaker, mens Forberg redegjorde om dagens program. Han fikk så plass i bilen til Tom, og opplevde derfor å kjøre med vind i håret. 


 
Ytterøya, med sine 550 innbyggere, trodde vi ikke hadde så mye å by på, men etter å ha vært ved et av regionens største kyllingoppdrett med halal-slakting (imamen var ikke tilstede), kjørte vi videre til Forbergs eget ku-fjøs. Dette var helautomatisk, både fjerning av «skit», automatisk mating og automatisk melking. Imponerende !! (og god ku-lukt).

 

Ved flere anledninger stoppet vi, slik at Forberg kunne øse av sine enorme historiske kunnskaper fra 1700-tallet og fram til i dag. Hendelser under verdenskrigen ble det fortalt om, og vi må heller ikke glemme at Ytterøya har distriktets største rådyrstamme. 

Deretter stoppet vi på den fraflyttede gården Bjørvika, hvor det dagen før hadde vært opera, med profesjonelt emsemble. Selvfølgelig fikk vi omvisning på gården, som nå er eid av en stiftelse. 

 

 

Så gikk turen tilbake til Rampa, hvor vi fikk servert en buffét med nydelig røkt svinenakke med rotstappe og pølse, helt fortreffelig !! Noen hadde også appetitt igjen til riskrem til dessert.  

Etter middagen: et smart trekk fra Forberg, vi kjørte til fergeleiet og satte bilene først i fergekøen, slik at alle skulle bli med. Deretter spaserte vi opp til gruveanlegget, som familien Backe eier. På Ytterøya ble det tidligere tatt ut en mengde forskjellige metaller (kobber etc.) og i tillegg kalk.

Alle kom med på fergen kl. 16:05, som var helt full, den siste bilen i køen måtte vente på neste ferge. 

 

Da vi ankom Levanger, ble det bestemt at vi skulle ønske hverandre en god sommer, og kjøre etter eget ønske tilbake til Trondheim.

I Nord-Trøndelag holdt regnet seg borte hele tiden, og dette ble en flott søndag som Tom har all ære av å ha arrangert perfekt.

Vi ses igjen 12. august med tur til Tautra. Invitasjon kommer.

Skroll til toppen