Innemøte – Eksos (04.03.2014)

Aprilmøtet ble arrangert hos Svendsen Eksos. 17 medlemmer lot seg fascinere av alt som har skjedd siden siste møte hos samme firma, for 12-13 år siden. Den gangen snakket vi om sveising og spesialtilpasning av eksosanlegg, nå var det snakk om kompetanse på begrensning av utslipp ved hjelp av forskjellige nye teknikker og filterteknologi.

Svendsen Eksos er Norges ledende verkstedkjede som utfører ekspress-service (mens du venter) av eksos, AC/klimaservice og oljeskiftpluss. Firmaet ble etablert av Johnny Svendsen i 1987. Han var med aktivt i starten, før han solgte halve firmaet og flyttet til Sør-Afrika. For 2 år siden kjøpte han seg tilbake igjen, og er nå med i firmaets daglige drift igjen. Det første eksosverkstedet ble etablert i Porsgrunn, og i 1993 startet oppbygningen av en landsdekkende kjede som i dag består av 10 avdelinger, i tillegg til engrosavdeling som importerer og produserer spesialeksos.
 

På medlemsmøtet deltok Kim Johansen (leder i Trondheim), Pierre Svensson og Tom Antonsen.De viste alle en solid kompetanse og kunnskap rundt temaet for kvelden. Egentlig var det planlagt å informere om filter og klimaanlegg også, men grunnet medlemmenes ønske om kunnskap om eksos, måtte dette utgå til en senere anledning.

 
Eksosanlegg er ikke lenger slik det var på 70-tallet, nå må vi ta hensyn til utslipp på en helt annen måte enn tidligere. Dette gjør også at dersom vi skal og må vedlikeholde våre utslippsanlegg, vil det bety store kostnader for de med de nyeste bilene. For eksempel vil et skifte av partikkelfilter på en nyere dieselbil i dag koste i snitt ca. 15.000 kr, skrekkeksempelet var over 40.000 kr kun for deler. Mye småkjøring og korte turer øker risikoen for en slik operasjon, så for de som har et slikt kjøremønster er den klare anbefalingen å heller kjøpe bensindrevet bil.
 
Vi ble raskt klar over at det var svært viktig å konsultere et seriøst firma, da vi ellers kunne risikere å kjøpe anlegg til en høy pris, som ikke holder det de lover. Spesielt E-merking er essentielt i forhold til å passere Biltilsynets kontroller. Det er også til dels store prisforskjeller mellom de forskjellige bilmerkene, men gjerne også en klar sammenheng mellom pris og kvalitet/holdbarhet på delene.
Bilverdenen blir stadig vanskeligere og mer uoversiktlig, det er derfor viktig å holde seg til seriøse leverandører, som Svendsen Eksos, slik at man ikke betaler dyrt for dårlige løsninger.
 
Vi takker Svendsen Eksos for et meget interessant møte, likeledes vårt styremedlem Torstein Tiller, som hadde ansvaret for dette medlemsmøtet.
Neste møte blir utemøte på Torvet sammen med MG-klubben og Bondens Marked.Vi ser hverandre igjen da.
Skroll til toppen